V sobotu ráno vyrážíme z Pece pod Sněžkou po modré turistické značce Obřím dolem. Míjíme několik chat a kapličku a přicházíme k bývalému dolu Kovárna, v němž máme zamluvenou prohlídku.

Po chvíli čekání projdeme krátkým školením a obdržíme slušivé kombinézy, helmy a rukavice. Poté štolou Barbora vcházíme do samotného dolu, který je poměrně rozsáhlý. I když se zatím podařilo zpřístupnit pouze jeho část, rozhodně stojí za návštěvu. Už jen ten pocit, že se procházíte nitrem Sněžky, je úžasný. Navíc se dozvíte něco o historii hornictví v Krkonoších, seznámíte se se způsoby těžby rud i s používanými nástroji a na závěr vám slečna průvodkyně z nádrže se zachycenou spodní vodou vyrobí vodopád. (Na webových stránkách dolu se píše, že si s sebou můžete vzít pouze kompakt a zrcadlovky jsou zakázány, ale zřejmě to záleží na průvodci, protože mně po přímém dotazu zrcadlovka prošla bez problémů. Jenom jsem s tím nepočítal, tudíž jsem neměl externí blesk, což je na fotkách bohužel dost poznat, protože ten vestavěný rozhodně nemá šanci velké prostory dolu osvítit.) Po prohlídce a malé svačině pokračujeme Obřím dolem kolem bývalé vodárny pro Sněžku do Obřího sedla. Zde se objevuje spousta turistů především z polské strany, takže během následujícího úseku se prodíráme davem lidí. Navzdory tomu se nám úspěšně podaří dobýt nejvyšší vrchol naší republiky Sněžku (1602 m. n. m.). Po krátké přestávce vyplněné výhledy, občerstvením a fotografováním sestupujeme zpět do Obřího sedla a pokračujeme po modré přes Úpské rašeliniště k Luční boudě. Odtud jdeme po červené kolem Památníku obětem hor a chaty Výrovka až k chalupě Na Rozcestí, od níž se vracíme po zelené zpět do Pece.

V neděli vybíráme okruh poněkud dále od hlavních krkonošských vrcholů, abychom se vyhnuli turistickému ruchu. Nejprve se tedy autem přemístíme na okraj Trutnova (konkrétně do Horního Starého Města). Vycházíme po modré proti proudu Zlatého potoka přes bývalou vesnici Bystřice a pokračujeme kolem středověkého kamenného mostu, Ochranné kaple ve Sklenářovicích a lovecké chaty Pašovka až na rozcestí Kutná. Po krátké odbočce k Rýchorskému kříži jdeme po červené nádhernou hřebenovou trasou Dvorským lesem a následně sestupujeme až k obci Babí. Zde nás mezi mnoha různě velkými a vybavenými bunkry zajímá především dělostřelecká tvrz Stachelberg, která kromě vojensko-historické exposice nabízí prohlídku unikátního podzemí. Po malém občerstvení se kolem místního lomu po červené a následně žluté vracíme zpět do Trutnova.

Pokud se chystáte do našeho nejvyššího pohoří, na stránkách portálu region-krkonose.cz naleznete mnoho tipů na výlety, nabídku ubytování a spoustu dalších užitečných informací.

 

Sv. Panna Marie v Obřím dole

 

Obří důl

 

Vstup do štoly Barbora – bývalý důl Kovárna

 

Nástroje používané k přípravě náloží – bývalý důl Kovárna

 

Postup při ražení chodeb – bývalý důl Kovárna

 

Dřevěný vozík na vytěžený materiál – bývalý důl Kovárna

 

Místnost s modelem dolu – bývalý důl Kovárna

 

Pumpa na odčerpávání vody – bývalý důl Kovárna

 

Od svíčky ke karbidové lampě (aneb vývoj používaných světelných zdrojů) – bývalý důl Kovárna

 

Nádrž na zachycení spodní vody – bývalý důl Kovárna

 

Svatá Barbora u vchodu do stejnojmenné štoly – bývalý důl Kovárna

 

Bývalá vodárna pro Sněžku – Obří důl

 

Bývalá vodárna pro Sněžku – Obří důl

 

Kříž zahynuvším členům Horské služby

 

Polská chata – Sněžka (1602 m. n. m.)

 

Kaple Sv. Vavřince – Sněžka

 

Dom Śląski a Sněžka z Úpské hrany

 

Úpské rašeliniště

 

Kříž – Bystřice

 

Středověký kamenný most – Bystřice

 

Ochranná kaple – Sklenářovice

 

Výhled nad Rýchorským křížem na hlavní krkonošský hřeben

 

Slatina u Dvorského lesa

 

Řopík pod Dvorským vrchem

 

Vybavení jednoho z řopíků u tvrze Stachelberg

 

Dělostřelecká tvrz Stachelberg

 

Exposice v tvrzi Stachelberg

 

Exposice v tvrzi Stachelberg

 

Podzemí tvrze Stachelberg

 

Podzemí tvrze Stachelberg

 

Podzemí tvrze Stachelberg

 

Podzemí tvrze Stachelberg

 

Lom nad obcí Babí

 

Výškový profil trasy – sobota

 

Výškový profil trasy – neděle