Dnes jsme se (letos již podruhé) vydali na vrch Javorový u Třince, ale tentokrát měla naše návštěva úplně jiný důvod. To si tak někteří asi před rokem slíbili jako odměnu za zkoušky paragliding ... a někteří jiní jsou zase dost praštění na to, aby se nenechali dlouho přemlouvat.

K cestě vzhůru na Javorový jsme netradičně použili lanovku, abychom se moc nevyčerpali, nerozptýlili a hlavně abychom tu událost nepropásli. Nahoře jsme počkali na své piloty, vyslechli všechny důležité pokyny (jsou asi dva: 1. při startu uděláš pár rychlých kroků, 2. při přistání dáš nohy před sebe) a pak už jsme se rychle a jednoduše vznesli vzhůru. Pokud jste se podobné zábavy ještě nikdy nezúčastnili, vřele doporučuji. Pravdou je, že minuta letu vás vyjde přibližně na 90 Kč, ale rozhodně to za ty peníze stojí. Asi dvacet minut poletujete střídavě nahoru a dolů a užíváte si úžasný pocit svobody. Žádné nebezpečí vám nehrozí, protože piloti jsou zkušení profesionálové (a navíc je hned vedle přistávací louky hřbitov). A pokud máte alespoň trochu odolný žaludek, klidně s vámi v závěru bez problémů zvládnou let ve spirále.

P. S. Kurs paraglidingu stojí 7.500 Kč a stihnete ho za týden. Kdyby jen to samotné křídlo nestálo 50.000 Kč, měl bych zase o čem přemýšlet ...

 

Oldřichovice u Třince

 

Cesta lanovkou vzhůru

 

Javorový

 

Startovací louka (jinak sjezdovka)

 

Můj pilot Dalibor si chvíli hrál s provázky ...

 

... a najednou jsme Javorový viděli shora

 

Kolem byla spousta podobných šílenců

 

Hluboko pod námi je přistávací louka

 

Výhled směr Frýdek-Místek

 

Výhled směrem na Třinec

 

Třinecké železárny

 

Další nadšení praglidisté

 

Ještě jeden výhled směrem na Třinecké železárny

 

A to už jsme úspěšně na přistávací louce

 

Ukázkové přistání na ... na louku přeci

 

Ještě jeden nadšenec

 

Přistávací rukávec

 

Těsně před dosednutím